• Teunis, meer dan gewoon.

Blog

Klantencase Elektramat: Een professionele uitstraling met de bedrijfskleding van Teunis.

Elektramat is een Twents succesverhaal dat de afgelopen jaren een indrukwekkende groei heeft doorgemaakt. Het e-commercebedrijf, inmiddels een gevestigde naam in de elektrotechnische branche, schittert als hoofdsponsor op het shirt van FC Twente. Teunis Bedrijfskleding is trots om bij te dragen aan het professionele imago van deze dynamische onderneming.

Als gespecialiseerde elektrotechnische groothandel, met vestigingen in Enschede en Almelo waar op beide filialen ongeveer 175 mensen werkzaam zijn. Elektramat staat bekend om zijn expertise op het gebied van groepenkasten en laadpalen, maar ook voor bekabeling, schakelmateriaal en gereedschap kan je bij Elektramat terecht. Vanuit het ultramoderne magazijn in Almelo worden wekelijks duizenden online bestellingen verwerkt en verzonden.

In deze klantencase spreken we de facilitair manager van Elektramat. Hij vertelt over het selectieproces voor nieuwe bedrijfskleding en waarom de keuze uiteindelijk op Teunis Bedrijfskleding viel.

De keuze voor Teunis Bedrijfskleding

Binnen Elektramat speelt bedrijfskleding een belangrijke rol. Medewerkers op de werkvloer en in de technische dienst hebben comfortabele kleding nodig die zorgt voor een professionele uitstraling en herkenbaarheid.

Het selecteren van een nieuwe leverancier voor bedrijfskleding is niet zomaar een keuze, maar vergt zorgvuldigheid. Er werd daarom de werkgroep aangesteld bij Elektramat – bestaande uit de directie, het hoofd P&O, de floormanager, de facilitair manager en de operationeel manager. Samen stelden ze vereisten op, waaraan het kledingpakket moest voldoen.

Hierop startte Elektramat een traject met drie leveranciers. De keuze viel op Teunis Bedrijfskleding. De doorslaggevende factor? Teunis bleek gespecialiseerd in bedrijfskleding en bood niet alleen kwalitatief hoogwaardige kleding, maar dachten ook mee over het proces.

“Teunis nam ons veel werk uit handen. Ze dachten mee over mogelijke kleurstellingen en pasvormen, organiseerden passessies en zorgden voor een gebruiksvriendelijk systeem waarin bestellingen beheerd kunnen worden. Dat maakte echt het verschil.”

Waaraan moest het kledingpakket voldoen?

De kleding moest voldoen aan de kleurstellingen die exact aansluiten aan de huisstijl van Elektramat. Daarnaast waren maatvoering en comfort essentieel, aangezien de medewerkers van Elektramat er dagelijks in werken.

Hierop werden meerdere merken geselecteerd. Uiteindelijk werd besloten om te kiezen voor het merk Printer, die aan alle eisen voldeed. En niet onbelangrijk, de mening van de medewerkers die erin moeten werken was doorslaggevend.

“We hebben een groep medewerkers gevraagd om de kleding te passen en feedback te geven. Dat hielp enorm, want als kleding niet goed zit, wordt het niet gedragen. We hebben nu een set waar iedereen zich prettig in voelt.”

De medewerkers kunnen kiezen uit verschillende kledingstukken: t-shirts of polo’s voor de zomer en een sweater, vest of zipper voor de winter. Voor mensen die ook (deels) buiten werken zijn er softshelljassen beschikbaar gesteld. De technische dienst draagt afwijkende kleuren, namelijk zwart, in verband met herkenning en omdat ze sneller met vuile stoffen in aanraking komen.

Iedere medewerker is er zelf verantwoordelijk voor dat het kledingpakket altijd intact blijft en de aantallen kloppen. Is de kleding aan vervanging toe, dan kan deze altijd gewisseld worden voor nieuwe kleding.

Klaar voor oplevering

Op dit moment wordt alle kleding klaargemaakt voor uitgifte. De medewerkers in Enschede zullen als eerste de nieuwe werkkleding ontvangen. Teunis heeft onlangs een passessie georganiseerd, waarbij alle maten en gewenste kleding werd genoteerd. Binnenkort zijn de medewerkers in Almelo aan de beurt.

Naast de levering van bedrijfskleding heeft Teunis ook een eigen webshop voor Elektramat opgezet. Dit maakt het eenvoudig voor de facilitair manager om snel bestellingen door te voeren, zonder administratieve rompslomp. De facturatie verloopt automatisch, waardoor er geen onnodige tijd wordt verspild aan handmatige bestellingen.”

“Onze medewerkers zijn tevreden, de uitstraling van ons bedrijf is verbeterd en we hebben geen zorgen meer over het beheer van bedrijfskleding. Een mooi resultaat.”

“We komen CO2-neutraal voorrijden, leveren CO2-neutraal stroom en rijden CO2-neutraal weer terug.”

Valt de stroom uit? Of zijn er werkzaamheden aan transformatorstations? Dan zorgt Teunis Groep voor noodstroom zodat huishoudens en bedrijven toch elektriciteit hebben. Teunis slaat met zijn wagenpark een nieuwe weg in. Bij deze werkzaamheden worden nu ook een elektrische Renault Trucks E-Tech D Wide en Renault Trucks E-Tech T ingezet.

Wat maakt Teunis bijzonder?

“Dat is het brede gamma aan services en producten dat we onze klanten kunnen bieden”, zegt Erik ten Bolscher, directeur van Teunis Industrietechniek B.V.. “Eén tak richt zich volledig op Automotive voor onder meer automaterialen, gereedschappen, werkplaatsinrichting en IT & telecom. Teunis Industrietechniek is gespecialiseerd in systemen, apparatuur, tools en componenten voor industriële toepassingen. Wij verzorgen niet alleen de levering, maar ook de installatie en bieden 24/7-service. Daarnaast leveren we binnen ons brede pakket aan services ook bedrijfskleding.”

“Betrouwbaarheid is een must: bij een stroomstoring moeten we binnen twee uur op locatie zijn.”

Noodstroom met elektrische truck

Ook het leveren van noodstroom is een service van Teunis. “Daarvoor werken we veel in opdracht van netbeheerders en commerciële partijen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom we worden opgeroepen: soms omdat de stroom is uitgevallen vanwege een stroomstoring of omdat er geen stroom beschikbaar is vanwege werkzaamheden aan een transformatorstation of omdat er onvoldoende aansluitvermogen beschikbaar is. We gaan dan met een truck op locatie en leveren noodstroom met aggregaten, accupakketten of hybride systemen.”

“We komen CO2-neutraal voorrijden, leveren CO2-neutraal stroom en rijden CO2-neutraal weer terug.”

Nieuwe weg ingeslagen

Met het wagenpark daarvoor is Teunis Groep een nieuwe weg ingeslagen. Een paar maanden geleden heeft het bedrijf zijn eerste elektrische truck in gebruik genomen: een Renault Trucks E-Tech D Wide. “Met een elektrische truck noodstroom leveren, klinkt goed toch?”, glimlacht Ten Bolscher.

“Het is voor ons een stap richting de toekomst. Vanuit onze vestigingen in Rijssen, Tilburg en Parrega (Fr) doen we met Teunis Noodstroom projecten in het hele land. Transformatorstations staan overal, ook in binnensteden. Daar komen we ook vaak en vanaf 2025 hebben we te maken met zero-emissiezones. Wil je daar ook in de toekomst mogen komen, dan moet je wel de stap maken naar zero-emissie. Dat geldt overigens niet alleen daar: binnenkort hebben we een klus in het Dwingelderveld. Dat is een beschermd Natura 2000-gebied in Drenthe. Ook voor werk in dit soort gebieden is het ideaal als je een zero-emissie truck, in combinatie met een synchroon-accupakket waarmee we de noodstroom leveren, kunt inzetten. We komen CO2-neutraal voorrijden, leveren CO2-neutraal stroom en rijden CO2-neutraal weer terug.”

Hoe werken elektrische trucks in de praktijk?

Teunis Groep neemt dit jaar een tweede elektrische truck in gebruik: een Renault Trucks E-Tech T. “Deze truck heeft twee accupacks meer dan onze E-Tech D Wide, en dus meer capaciteit”, zegt Ten Bolscher. “We hebben ook al diesel aangedreven Renault-trucks in de vloot, dus we kennen het merk en Nijwa goed.”

“Dit soort trajecten moet je samendoen om met en van elkaar te leren. De eerste periode staat in het teken van ervaren. Want, hoe werken deze trucks in de praktijk? Hoe gaat het opladen? Hoe zit het met de betrouwbaarheid? Dat is voor ons een zeer belangrijk aspect: bij een stroomstoring moeten we binnen twee uur op locatie zijn om noodstroom te leveren.” 

Energie slim gebruiken

Ten Bolscher kijkt ook al verder. “Als bedrijf zetten we in op innovatie en denken we graag na over mogelijke verbeteringen. Kunnen we bijvoorbeeld de energie uit de accupacks van de trucks óók gebruiken als noodstroom? Voor het rijden zelf hebben we namelijk niet veel energie nodig; onze trucks rijden tussen de 5.000 en 10.000 kilometer per jaar. Het zou mooi zijn als we in de toekomst de accu’s van de trucks op locatie kunnen ontladen en opladen.”

“Om een indruk te geven: de accupakketten die we inzetten voor de levering van noodstroom hebben een capaciteit van 500 tot 800 kWh. De accupacks van de E-Tech T hebben een capaciteit van 540 kWh. Als we de capaciteit van de trucks ook kunnen gebruiken op locatie, vergroot dat de capaciteit enorm. Over dat soort dingen denken we na en dan is het mooi dat we met Nijwa een dealer hebben die daar voor openstaat en die ervoor zorgt dat we met de juiste mensen aan tafel zitten.”

Bron: Nijwa Nu

Teunis voorziet inwoners Gemeente Zundert van noodstroom na grote stroomstoring.

Op 30 oktober zaten plotseling 7.179 huishoudens in de gemeente Zundert zonder stroom. De stroomstoring vond plaats om 18:40 uur en al snel stroomden de eerste meldingen binnen.

Hoewel de oorzaak van de storing vrij snel werd achterhaald, bleek het herstellen van het probleem in de transportkabels een complexere klus die niet direct kon worden opgelost. Er waren een of twee transportkabels kapot, waardoor de derde overbelast raakte.

Voor ruim 3.000 huishoudens duurde het dan ook langer voordat de stroomvoorziening was hersteld.

Om de gemeente tijdelijk van stroom te voorzien, werden noodmaatregelen getroffen. Maar liefst 15 aggregaten werden vanuit Tilburg, Rijssen en Vlissingen naar Zundert gebracht en verspreid door de gemeente geplaatst.

Dankzij deze noodstroom kon de gemeenschap tijdelijk van elektriciteit worden voorzien terwijl aan een definitieve oplossing werd gewerkt. Omstreeks 7.00 ‘s ochtends was het probleem opgelost. Prachtig om te zien, is dat dit geen invloed heeft gehad op de reeds geplande klussen van de volgende dag. Deze zijn gewoon doorgegaan.

Wat is ‘aanboren onder druk’ en hoe werkt het?

‘Aanboren onder druk’ is een techniek waarbij een nieuwe aftakking wordt gemaakt op een bestaande leiding zonder dat de installatie wordt stilgelegd. Dit is essentieel in omgevingen waar de continuïteit van de persluchtinstallatie cruciaal is, zoals ziekenhuizen, luchthavens en stadsverwarmingssystemen. Teunis heeft inmiddels ruime ervaring opgedaan met deze techniek.

Hoe werkt het?

Bijvoorbeeld in een continue bedrijf, wanneer een nieuwe uitbreiding gerealiseerd moet worden op een bestaande persluchtleiding, blijft de persluchtinstallatie tijdens het aanboren operationeel.

1. Voorbereiding van de leiding:

Er wordt een leidingklem om de bestaande leiding gemonteerd.

2. Installatie van de kogelkraan:

De kogelkraan wordt op de leidingklem gemonteerd. Het aanboortoestel wordt geplaatst en de daadwerkelijke aanboring begint.

3. Aanboring:

Met een gatenzaag wordt een gat in de bestaande leiding geboord terwijl deze in bedrijf blijft. Het uitgeboorde deel van de leiding wordt via een speciaal ontwikkelde boor teruggetrokken uit de kogelkraan.

4. Afwerking:

De kogelkraan wordt dichtgedraaid. Het boortoestel wordt gedemonteerd en de kogelkraan wordt afgedicht met een plug of flens. De nieuwe leiding kan vervolgens probleemloos worden aangesloten.

Wat zijn de voordelen van aanboren onder druk?

  • Continuïteit: De installatie blijft tijdens de aanboring in bedrijf, wat stilstand en onderbrekingen voorkomt.
  • Efficiëntie: Het proces bespaart tijd en kosten doordat aftappen en opnieuw vullen van de leidingen niet nodig is. 
  • Veiligheid: Er zijn geen extra handelingen nodig zoals het afblazen van gasleidingen of het spoelen met stikstof. 
  • Directe aansluiting: Na de aanboring zit er direct een afsluiter tussen de bestaande en nieuwe leiding, waardoor de monteur/installateur direct verder kan werken.

Gezellig bijkletsen met vakgenoten bij de klantenavond van Teunis Automotive

Woensdag 22 mei vond bij Teunis Automotive een klantenavond plaats en het was een groot succes! Met ruim 80 vakgenoten en autoliefhebbers was het evenement goedbezocht en gezellig.

De avond begon om 17:30 uur, waarbij de gasten hartelijk werden ontvangen met een hapje en een drankje. De avond werd afgetrapt door Erik ten Bolscher (directeur Teunis). Hij heette alle bezoekers en alle partners waaronder Eurol, Nexus Automotive, PartsXpert en AllParts welkom.

De avond werd vervolgd met een interessante presentatie van Eurol over de ontwikkelingen en trends omtrent smeeroliën, de rol van ‘olie’ in relatie tot verduurzaming en interessant business cases.

Naast de presentaties was er ook veel aandacht voor de tentoongestelde voertuigen. Teunis Automotive had een indrukwekkende selectie voertuigen opgesteld: De ‘Wrecker’, bergingsvoertuig van Wolves, de Dakar truck van Mitchell van de Brink, de elektrische truck (met superbatterij) voor emissieloze netovernames van Teunis en verscheidende rally auto’s.

Martijn Volkers en Niek Brand, de organisatoren van het evenement, spraken hun tevredenheid uit over de geslaagde avond. “Het is fantastisch om zoveel enthousiaste vakgenoten bij elkaar te zien en samen de laatste ontwikkelingen in onze sector te bespreken en gewoon lekker bij te kletsen,” aldus Martijn.

Al met al was de klantenavond van Teunis Automotive een gezellige en interessante avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″ maximum_entity_count=”500″]